top of page

Wat is zouttherapie?

Halotherapie, ofwel zouttherapie, komt van het Griekse woord 'halo', dat zout betekent. Het is een moderne behandelmethode waarbij het natuurlijke microklimaat uit mediterrane zoutmijnen wordt nabootst. Het inademen van zoute lucht is medicijnvrij en 100% natuurlijk. Bij direct contact met de huid is het zout ook heilzaam voor het verminderen van huidklachten.

Om het microklimaat uit de zoutmijnen na te bootsen gebruiken we een machine: de halogenerator. Dit apparaat vermaalt fijn droog aerosol zout en verstuift het in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte: de Zoutkamer. Een luchtcirculatie systeem zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het zout in de ruimte. De zoutconcentratie in de lucht wordt continue gemeten en bijgestuurd. De ingeademde lucht is antibacterieel en hypo allergeen en effectief voor luchtwegen en huid.

Zoutkamer
Waarom Zouttherapie?

Luchtweg- en huidproblemen kunnen grote invloed hebben op je persoonlijk en maatschappelijk functioneren, én op je naaste omgeving. Vaak zijn deze klachten niet te genezen en je moet er maar het beste van maken. Medicijngebruik is dan vaak de enige remedie om je klachten enigszins te verlichten; eventuele (schadelijke) bijwerkingen neem je maar op de koop toe omdat natuurlijke behandelmethodes op dit gebied nog relatief onbekend zijn. Met zouttherapie bieden we je deze mogelijkheid wel. Je levenskwaliteit neemt toe omdat symptomen van luchtweg- en huidproblemen aanzienlijk kunnen verminderen zónder bijwerkingen, en soms voor langere tijd helemaal verdwijnen. Tevens reinigt het zout de longen van de gevolgen van roken en luchtvervuiling, heeft het een positief effect op sportprestaties, de algemene gezondheid en is het uitermate geschikt voor kinderen.

Geschiedenis

Het ontstaan van zoutkamers is terug te voeren naar de mediterrane zoutmijnen in Oost-Europa enkele eeuwen geleden. Mijnwerkers die daar dagelijks werkzaam waren bleken nauwelijks ziek en het ziektepercentage dus uitzonderlijk laag. Problemen met de luchtwegen, griep, verkoudheid, oorontsteking en huidproblemen kwamen bij deze mijnwerkers nagenoeg niet of slechts in zeer geringe mate voor.

Zoutkamer

Na vele jaren onderzoek werd vastgesteld dat het 'klimaat' in de zoutmijnen een positieve uitwerking had op de gezondheid van de mijnwerkers. In de lucht werd een hoge concentratie van zoutmoleculen waargenomen en ontstond het begrip 'speleotherapie'. Veel patiënten met huid- en luchtwegproblemen bleken baat te hebben bij deze therapie door 1 à 2 keer per week een uur in een zoutmijn te verblijven. Aangezien niet iedereen in staat was regelmatig een zoutmijn te bezoeken ontstond het idee om dit unieke zoutklimaat na te bootsen door in een afgesloten ruimte aerosolzout te verstuiven en te laten circuleren: de zoutkamer.

Zoutkamer
Natuurlijke zoutgrot

Het nagebootste microklimaat uit de natuurlijke zoutmijnen is met name heilzaam door overvloedig aanwezig zijn van de belangrijkste factor van zouttherapie: Dry Salt Aerosol (DSA). Let er op dat niet alle zoutkamers (zoutgrotten) deze service bieden.

Om de voordelen van natuurlijke zoutgrotten over te brengen in een door de mens gecreëerde omgeving is technologisch meer nodig dan het alleen genereren van dry salt aerosol (DSA). Halogeneratoren moeten ook het optimale nivo van de DSA-concentratie in de zoutkamer monitoren en bij sturen om het natuurlijke zoutklimaat zo goed mogelijk na te bootsen. De DSA dient een gemiddelde concentratiewaarde van 1 tot 10 mg/m3 te hebben, en de nauwelijks zichtbare zoutdeeltjes een grootte van 1 tot maximaal 5 mkm.


Dry Salt Aerosol ondersteunt het ademcomfort en reinigt als een zachte ‘borstel’ effectief en veilig de luchtwegen van onzuiverheden, afvalproducten en slijm. Het penetreert makkelijk en diep in longen en sinussen, biedt anti-bacterieel en anti-ontstekingsvoordelen en laat zwellingen van de slijmvliezen afnemen.

De laatste 15 jaar zijn zoutkamers gebouwd in nagenoeg geheel Europa, Canada, de Verenigde Staten en vele andere landen. In Nederland is de heilzame werking van zouttherapie (halotherapie) nog relatief onbekend.

Certificering

Onze Halogenerator is medisch gecertificeerd en het gebruikte zout voldoet aan de hoogste eisen. Op deze manier bieden we je bij Zouttherapie Almere de beste kwaliteit.

bottom of page